Общинската болница в Дупница - грижа на депутати и директори на здравни институции
Общинската болница в Дупница - грижа на депутати и директори на здравни институции / Дарик Кюстендил, архив

Ако общинската болница в Дупница не сключи договор със здравната каса за лабораториите има опасност почти половината клинични пътеки, по които сега работи общинската болница в Дупница да отпаднат, съобщи председателят на ОбС Дупница Явор Тодоров. Той е участвал в среща, на която е коментирано бъдещето на болницата. Инициативата за срещата е дошла от депутатите от ГЕРБ, след като в понеделник д-р Любомир Таушански поставил проблемите на болницата по време на приемната на депутата Емил Гущеров. Освен депутатите са присъствали общински съветници, директорът на РЗОК д-р Матей Попниколов, директорът на РЗИ д-р Христо Кознички, зам.-кметът Даниела Ушатова, както и председатели на постоянни комисии към ОбС.

Проблемите на болницата са административни, а не финансови коментира Тодоров. Двете лаборатории в Дупница микробиологичната и патологоанатомичната нямат разрешително.

За разрешаване на проблема с пропуснатите срокове се ангажирал депутатът Валентин Микев, който щял да коментира този въпрос с министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов. Управителят на болница д-р Таушански пък ще трябва да представи до 10-ти  март подробен материал за основните проблеми в болничното заведение. Явор Тодоров беше категоричен, че ще направят всичко възможно общинската болница да съществува и няма да позволят тя да бъде закрита.

Д-р Таушански от своя страна каза, че ако не бъде сключен договор за лабораториите в Дупница и не получат разрешително, такъв ще бъде подписан с лаборатория в Кюстендил и няма да има проблем за клиничните пътеки.