Областният управител ще съдейства на Сапарева баня за мото стадион и пречиствателна станция
Областният управител ще съдейства на Сапарева баня за мото стадион и пречиствателна станция / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

За изграждане на Пречиствателна станция за отпадни води в с. Ресилово и иницииране на законодателни промени свързани с територията на НП "Рила", ще съдейства областният управител Иван Каракашки. Той се срещна с общинското ръководство на Сапарева баня. Депутатите Мая Манолова и Иван Ибришимов също са обещали съдействие.
Община Сапарева баня има изготвен проект за пречиствателната станция, но до този момент не е намерено финансиране. Друг проблем коментиран по време на срещата е определяне на землищни граници, с оглед на това, че инвеститор иска да прави мото стадион. 80 дка от площта е в община Сапарева баня, останалите 70 дка са в община Дупница. За един такъв проект е необходимо имота да бъде в една община, за да може да се изгражда по-лесно, коментира Иван Каракашки и допълни, че през есента е направена комисия, която да уточни каква част от община Дупница ще бъде придадена на община Сапарева баня. Засега нещата са решени на 80 %, заяви областният управител.
Община Сапарева баня ще разчита на съдействие от страна на областния управител и депутатите за иницииране на законодателни промени. Основната цел е да не се преотреждат терените, когато се отдават за ски писти, защото това изисква пари и усилия. Иван Каракашки заяви, че трябва да се промени законодателството, което ще позволи да се спре с незаконните джипове, незаконните коне в НП „Рила".
Областният управител посочи, че каквото зависи от областна администрация ще бъде направено, така, че Сапарева баня да продължи да се развива, макар че в областта тя е пример, допълни Каракашки.