Закриват нощуващите групи в ДГ „Таушаница" Дупница
Закриват нощуващите групи в ДГ „Таушаница" Дупница / Дарик радио,архив
От учебната 2017/ 2018 година, ОДЗ „Таушаница“ ще стане база на ДГ „Зора“. Решението за вливане беше взето на заседание на ОбС- Дупница. ОДЗ „Таушаница“ не беше засегнато от оптимизацията на мрежата от детски градини миналата година, тъй като тогава се правеше голям ремонт свързан с енергийната ефективност, освен това имаше нощуващи групи, които в последствие бяха закрити. В детското заведение обаче се наблюдава непрекъснат отлив от деца и в края на учебната година техният брой е бил 69, а се очаква да бъдат и по малко през новата учебна година.

Редица въпроси бяха поставени от д-р Лорета Николова, за това ще се налага ли съкращаване на персонал и колко, какъв ще бъде икономическия ефект, ще продължи ли да се осъществява извозването на 25 деца от Гиздова махала, ще продължи ли да работи кухнята, която също беше ремонтирана, и в която се приготвя храна и за ДГ „Мечта“, която пък въпреки, че е нова е без кухня?
На въпросите й отговори Тодор Петков от община Дупница, който обясни, че община Дупница не подкрепя и не толерира извозването на деца от Гиздова махала и това щяло да бъде прекратено при новия директор, още повече, че и в района имат детски градини и училища. Що се отнася до кухнята, Петков каза, че няма да бъде затваряна.
 
От своя страна Антонина Кирова, директор на ДГ „Зора“, в която ще се влее и ОДЗ „Таушаница“ представи визията си за развитие на детската градина, според която обаче кухнята ще бъде дадена под наем на ДГ „Мечта”, а с парите ще бъде облагороден двора на ОДЗ „Таушаница”, тъй като към момента дворното пространство е в окаяно състояние. Храната за децата от тази детска градина ще се приготвя в ДГ „Зора”, основната сграда, където има кухня и достатъчно персонал. Това ще наложи и съкращаване на персонал в кухнята в ОДЗ „Таушаница”, най-вероятно ще има и намаляване на педагогическия персонал, тъй като от 4 групи сега, през новата учебна година те ще бъдат две. Кирова допълни, че има добра комуникация с родителите в този район на града и смята, че ще може да привлече повече деца, които да посещават ОДЗ „Таушаница”. Двете детски заведения се намират в един район.
 
Само преди няколко дни беше завършен ремонта на ОДЗ „Таушаница“, което от новата учебна година ще бъде база на ДГ „Зора”.
 
 
Дарик- Кюстендил