Първите лишени от свобода в най-новия затвор в дупнишкото село Самораново, най-вероятно ще бъдат настанени в него през септември, тъй като предстои обучение на служителите.

Това каза служебният министър на правосъдието Мария Павлова, която посети затвора, предаде кореспондент на БТА в Кюстендил Елица Иванова.

Крум Зарков инспектира строежа на новия затвор в Самораново
 

затвор Самораново
БТА


Тя посочи, че надзирателите ще бъдат между 100 и 150 човека, които ще отговарят за 400 лишени от свобода, какъвто е капацитетът на затвора.

"Впечатленията ми са, че е направено нещо много мащабно – за година и четири месеца са построени и реновирани общо десет сгради", каза правосъдния министър. Освен помещенията за лишените от свобода, е изградена мултифункционална сграда с фитнес зала, медицински център, кухненски блок, зали за занимания в свободното време.
 

затвор Самораново
БТА


Комплексът включва и сграда с работилници, в които лишените от свобода ще могат да работят. В комплекса има училище, учебен център, библиотека, център за социални умения. Целият комплекс е на площ от 150 дка, обясни министър Павлова.

Тя посочи, че последният построен у нас затвор е преди 60 години в Плевен. Лишените от свобода в новия затвор ще бъдат по двама в килия, а затворът в Самораново ще е единственият без решетки в България. Стъклата на прозорците обаче са изградени от триплекс.
 

затвор Самораново
БТА


В новия затвор ще бъдат настанени лишени от свобода, които търпят присъди, затворът е от закрит тип, за хора с рецидив, обясниха от правосъдното ведомство.

Разходка в първия затвор без решетки, строящ се у нас (ВИДЕО)

Проектът е на стойност 35 млн. лева без ДДС и е финансиран изцяло по линия на Норвежкия финансов механизъм.

Разкриването на новия затвор няма да доведе до закриване на други, допълни министър Павлова.
 

затвор Самораново
БТА


При бъдещото настаняване на лишените от свобода в затвора критерий е адресната им регистрация.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Елица Иванова/БТА