Наградата за поезия ”Биньо Иванов” при Росица Петрова от Раковски
Наградата за поезия ”Биньо Иванов” при Росица Петрова от Раковски / Дарик Кюстендил

Росица Петрова от град Раковски спечели първа награда в националния литературен конкурс за поезия "Биньо Иванов" с произведението си "В онази стомна имаше вода". Второто място е за Първолета Маджарска от Перник за стиха "В една замаяна лютива утрин". Третото място е за Христина Главанова от Севлиево за "Крадем се" и Светла Радкова от Кюстендил с "Почти любов".

Раздадени бяха и четири поощрителни награди. Община Кюстендил награждава Иван Ланджев от София за "Блус във второ лице единствено число", читалище Братство - Даниела Михалева от Плевен с "Месото им е тежко". Наградата на Европейския информационен център Европа Директно е за Надежда Куюмдижева от Варна със "Само- Анализ", а на читалище "Пробуда" е за Аксиния Михайлова от София със стиха "Понеже не знам какво да правя с ръцете си".

"Доволен съм, че в конкурса участваха 338 автори с над 1000 произведения. Изданието беше юбилейно, пето и се проведе под патронажа на кмета Кюстендил Петър Паунов", каза при обявяването на резултатите председателят на читалище "Братство" Иван Андонов, организатор на събитието. Наградите от първо до трето място са парични - 300, 200 и 100 лева.

Идеята за конкурса подсказва Стефан Данаилов, министър на културата тогава, призна Иван Андонов.