Над 150 туристи се изкачиха до Втората тераса на Мальовица за рождения ден на Людмил Янков
Над 150 туристи се изкачиха до Втората тераса на Мальовица за рождения ден на Людмил Янков / netinfo

Приятели и туристи се събраха на Втора тераса на „Мальовица" в Рила, по повод рождения ден на кюстендилския алпинист Людмил Янков. Поради големия брой желаещи, ТД „Осогово" направи организация за това пътуване в два дни - неделя и понеделник.
Людмил Янков загина на 17 април 1988 год. под връх Камилата в Рила, заедно с друг кюстендилски алпинист Стоян Наков. На голяма скала са поставени плочи с имената на загиналите български алпинисти и планинари.


Около 70 туристи се изкачиха до Втора тераса / 2225 метра н.в. / в неделния ден, където бяха поднесени цветя на паметната плоча на кюстендилските алпинисти. Две групи поеха към връх Мальовица и към връх Камилата, а някои предпочетоха преход до Еленино езеро и до така нар. „Козарски улей".
В понеделник, секретарят на дружеството Силвия Михова потегли към „Мальовица" с нова група. И тази година поканата за участие в този излет уважиха планинари от Крива Паланка, Пробищип и Враня.
Над 150 туристи и приятели на Людмил Янков и Стоян Наков се изкачиха, и тази година на втора тераса на Мальовица, за да поднесат цветя и отдадат почита си към паметта на тези големи алпинисти.
Не питай за цената на мечтата -
бори се, литвай, падай и умирай!...
Носи я винаги напред - в ръката,
възкръсвай: ставай, искай и намирай!
Не я затваряй в себе си, в душата...
Изправен дишай, никога не спирай,
мечтай за радостта, за красотата!
С възторг и трепет, с вяра в чудесата -
тя ражда и мира, и светлината,
с кръвта заплаща любовта и свободата...
НЕ ПИТАЙ ЗА ЦЕНАТА НА МЕЧТАТА!...
Това изповядваше алпинистът Людмил Янков, който точно преди 26 години се прости завинаги със своята мечта.