Министър Михайлова: Депо в Джерман- само ако местните се убедят, че е безвредно, ако не- друг терен
Министър Михайлова: Депо в Джерман- само ако местните се убедят, че е безвредно, ако не- друг терен / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

Като проблемно, определи планираното за изграждане в землището на село Джерман, регионално депо за отпадъци, министърът на околната среда и водите Искра Михайлова. В отговор на въпрос на Дарик, тя посочи два варианта за излизане от ситуацията.
„Първият вариант е местното население да бъде убедено, че това не е сметище, от което ще има прах, ще мирише и ще хвърчат торбички, а е депо, което ще се превърне след редовно запръстяване в парк. Вторият вариант е да се търси алтернативен терен за депото. Това е инфраструктура, която не може да се изгради въпреки хората", заяви министър Михайлова. Тя допълни, че за регионалното депо на Кюстендилска област ще се търси финансиране от националния бюджет, защото „очевидно не успяхме по ОП „Околна среда".
Екоминистърът каза още, че след 2016 година таксата за депониране на отпадъци ще се повишава скокообразно и общините ще плащат още по- солени глоби, заради липсата на регионално депо, защото целта е да се закрият старите сметища.
„Опитваме радикална промяна в политиката ни. Не просто изграждане на депо и трупане на отпадъци, и недостиг на клетки, а изграждане на инсталации за производство на енергия, биогаз, производство на суровини чрез иновативни технологии. През новият програмен период, основният приоритет ще е за преработката на отпадъци", коментира Искра Михайлова.