Люси Кадийска: Децата са затворници в целодневната форма на обучение, трябва спорт
Люси Кадийска: Децата са затворници в целодневната форма на обучение, трябва спорт / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

Едно спортуващо дете се различава с дисциплината си в училище от всички останали, категорична е треньорът по художествена гимнастика Людмила Кадийска, от СК "Олимпик"-Кюстендил. Тя обмисля среща с общинското ръководство на тема- образование, с целодневна форма на обучение и спорт.

"Нашите деца са затворници в тази целодневна форма- В часовете по Спорт и отдих, децата не се пускат на тренировка. Те стоят в едни малки зали, с 3-4 фитнес уреда и си правят раздумки. Много често учителите казват - Спортът не е важен, вземи и гледай училището. Това разбиране трябва да се промени. За мен е важно след написването на домашните тези деца да дойдат в клуба", коментира в интервю за спортната рубрика "На старт" Кадийска.

Царицата на спортовете за момичета в Кюстендил е художествената гимнастика, а за момчетата най- голяма масовост има в Цар футбол. Различното при художествената гимнастика от другите спортове, като баскетбол ,волейбол е, че тренировките и състезания има дори за 5- одишните момичета, казва треньорът.

"Получава се час пик- в 17.30 ч., когато идват и подготвителните групи. Благодаря на всички, които ни се довериха на мен и Мая Юн. Явление бе да се появи нов клуб по гимнастика, но ние сме традиционна школа, която няма как да не се развива. Напротив трябва да сме благодарни, че сме тук, а не в чужбина. Вземете Райна Афионлиева, Снежи Младенова, Тони Апостолова, наши специалистки, които работеха или още са зад граница. Имаше спад, но сега има възход в нашия спорт. Работи се, има талантливи деца и специалистите ни поздравяват. Интересно, но тук се раждат таланти, биологически децата могат да се занимават с художествена гимнастика. Имаме желание да развиваме и естетическа гимнастика", заяви Люси Кадийска.

Част от причините да се появи нов клуб по художествена гимнастика ще откриете в следващите редове.

"На стадион "Осогово" бе невъзможно да се спортува с музикален съпровод. Никога при подготвителна група не се е пускала музика. Тук децата се учат на такт, с различните движения на тялото и връзването им с музикален съпровод. Трябват зали, не може да ограничаваме децата в една лудница. Броила съм в залата на стадион "Осогово", 65 деца с 3 касетофона, за мен това не беше нормална атмосфера.

Няма връщане назад. На родителите не се спестява истината. Има хубави деца и стабилни родители, които подкрепят спорта. Има родители които искат тя да идва и да се движи. Има и родители, които искат тя да изпълнява всичко на 100%, а не просто да се движи. Това е много хубаво, защото детето израства, като пълноценен гражданин, а не се скатава", коментира Люси Кадийска от "Олимпик".

От следващата година, клубът ще има момичета при девойки младша възраст и ще се регистрира в Българската федерация по художествена гимнастика.