Лятна АНТИСПИН кампания на пл. Свобода в Дупница
Лятна АНТИСПИН кампания на пл. Свобода в Дупница / Дарик,архив

РЗИ-Кюстендил и община Дупница организират лятна АНТИСПИН кампания на пл. "Свобода".

Утре от 11.00 часа до 14.00 часа ще се проведат безплатни изследвания за носителство на ХИВ, изследване количеството на въглероден окис в издишания въздух при пушачите, консултиране и разпространение на здравно-образователни материали и презервативи.

За десета поредна година Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН", финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, стартира Национална лятна АНТИСПИН кампания. Министерство на здравеопазването раздаде над 19 000 бързи тестове за ХИВ на Регионалните здравни иснпекции и неправителствените организации, работещи с уязвими групи, за да извършват дейности по безплатно и анонимно консултиране и изследване за ХИВ по време на кампанията.

Данни на Министерство на здравеопазването сочат, че в България официално са регистрирани общо 1 743 лица с ХИВ инфекция, като от началото на годината до 22 юли са открити нови 113 серопозитивни лица. През последните години се очертава тенденция броят на новоинфектираните мъже да е почти три пъти по-голям от броя на новоинфектираните жени. И през тази година 87 от новооткритите ХИВ-позитивни са мъже, а 26 жени.