ЛИДЕР и НИЕ притеснени от Изборния кодекс
ЛИДЕР и НИЕ притеснени от Изборния кодекс / Дарик- Кюстендил, архив

"Демократичният избор е застрашен: промените в Изборния кодекс ще подменят вота на избирателя", алармираха от коалицията ПП ЛИДЕР и ПП НИЕ. Те предлагат промените в изборното законодателство да се извършат в началото на следващото управление, съобразно препоръките на ОССЕ и неправителствения сектор. По този начин ще се предотврати възможността да се приемат промени, които да обслужват интересите на управляващите в момента партии.

Двете партии настояват за равнопоставеност на парламентарно представените с извънпарламентарно представените партии.

Идеята ЦИК да поддържа списъците по ГРАО е легален опит за контролиране на вота и допуска възможност за натиск върху общините за манипулиране на тези списъци, коментират от ЛИДЕР и НИЕ. Въвеждане на активно избирателно право, създаване на постоянна деполитизирана изборна администрация, предприемане на мерки срещу фалшифициране на вота са сред другите идеи на новата коалиция.

"ЛИДЕР и НИЕ изпращаме своите констатации и предложения за промени в Изборния кодекс на Президента на РБългария Росен Плевнелиев като последна инстанция и арбитър. Считаме, че той трябва да изрази активна позиция така, както го направи по въпроса за референдума", се казва още в съобщението до медиите.