ЛАРГО обучава доброволци за здравни  застъпници
ЛАРГО обучава доброволци за здравни застъпници / Дарик Кюстендил, архив

Сдружение ЛАРГО започна изпълнението на проект „Време за промяна" с първата дейност - обучение „Застъпничество за промяна".  Обучението е двудневно и ще продължи до  30- ти  януари  в хижа „Електра" гр. Дупница. Проектът се финансира от „Отворено общество" Будапеща и е с период на изпълнение 12 месеца, януари - декември, 2011г. на стойност 23 900 долара.

Проектът ще развие капацитета на подбрани здравни застъпници от сдружение ЛАРГО, които ще създадат връзка между институции и заинтересовани страни за решаване на здравни проблеми на ромите в област Кюстендил. Ще окаже съдействие за създаването на по-ефективна политика, осигуряваща достъп до лечение на пациентите от ромски произход. Идеята е да се  помогне на ромската общност в Кюстендил да се самоорганизира,  да се създадат условия за по-добро разбиране, комуникация и сътрудничество между застъпниците за ромско здраве и представителите на отговорните институции.

Дейностите по проекта включват интензивно обучение на избрани доброволци от ЛАРГО по застъпничество и водене на преговори, съвместни срещи със заинтересовани страни по проблемите на ромите и представители на ключови институции за обсъждане на конкретни стъпки в помощ на уязвимите роми в област Кюстендил, както и работа на терен на застъпниците за подобряване здравето на децата, семействата и други уязвими групи.