Кюстендилският съд предава на прокуратурата в Берлин албанец, обвинен във взломна кражба за 7 000 евро
Кюстендилският съд предава на прокуратурата в Берлин албанец, обвинен във взломна кражба за 7 000 евро / Дарик Нюз,архив

Кюстендилският окръжен съд допусна незабавно предаване на албанец, македонски гражданин на властите на Федерална Република Германия в изпълнение на валидна заповед за арест. Тя е издадена на 17.06.2016 г. от г-жа Буренс, прокурор в Прокуратура - Берлин при Районен съд Тиргартен - Берлин.
Спрямо исканото лице Agron Kamberi е издадена Европейска заповед за арест, с цел провеждане на наказателно производство срещу него. Той е обвинен за взломна кражба в жилище в Берлин, преди Коледа на 2013 година, като от жилище са откраднати вещи, на обща стойност 7 000 евро. Предвиденото по закон в Германия наказание е лишаване от свобода до 10 години.
Agron Kamberi е задържан за срок от 72 часа, считано от 22.00 часа на 16.08.2016 г. с постановление на Прокурор при Окръжна прокуратура Кюстендил. С определение на Кюстендилския окръжен съд от 19.08.2016 г., по отношение на лицето е взета мярка за неотклонение "задържане под стража" за срок от 40 дни.
По делото са представени доказателства, че срещу Agron Kamberi не са налице висящи производства в Р.България. В съдебно заседание прокурорът поддържа становище, че са налице условията за изпълнение европейската заповед за арест и предаване на лицето на съдебните власти на издаващата държава при изразено съгласие за това.
Македонският гражданин е дал пред окръжния съд доброволно съгласие за предаване, като не се е отказал от прилагане на принципа на особеността. Той ще остане в затвора в Бобов дол, до предаването му на издаващата европейската заповед за арест държава Федерална Република Германия. Решението е окончателно.