Кметът на Граница срещу световния вицешампион по снукър
Кметът на Граница срещу световния вицешампион по снукър / Сайтът на ЕП по снукър
Кметът на Граница срещу световния вицешампион по снукър
58271
Кметът на Граница срещу световния вицешампион по снукър
  • Кметът на Граница срещу световния вицешампион по снукър

Кметът на кюстендилското село Граница Лъчезар Гергов ще играе с Алистър Картър в първия кръг от PTC веригата Victoria Bulgarian Open. Това отреди жребия за турнира, който ще събере най- добрите играчи снукър играчи в света. Али Картър е световният вицешампион от тази година, като двубоят има шанс да бъде предаван пряко по Евроспорт.

Лъчезар Гергов е бивш състезател по борба и футбол. Снукърът е новото му предизвикателство, след като първо играе билярд.

"По Евроспорт дават срещите с превод и доста хора го гледат този спорт. Направих клуб преди 2 години, после го продадох. Има си федерация, ранглиста, турнири. Участвах на ЕП - отборно за мъже. Бях 12- ти в ранглистата миналата година", заяви в интервю за спортната рубрика на Дарик "На старт" Гергов. За разликата с билярда казва- джобовете и топките са по- малки. Много по труден спорт е от билярда, но е по- интересен. Хубавото е, че можеш да играеш снукър над 40 , 50 години, коментира кметът на Граница.

За двубоят с Алистър Картър, Гергов казва- "няма какво да загубиш от този мач, може само да спечелиш". Схемата е от 128 играчи. Играе се във формат 4 от 7 фрейма.

България е 5- та държава в Европа, която може да провежда такъв турнир. Общо са 12, като 6 от тях са в Англия, където това е от най- популярните спортове. Тук ще бъдат най- добрите състезатели, сред тях и 16 българи. Данаил Тугов играе с водача в схемата Марк Селби. От настоящият топ 16 само двама играчи не са заявили участие в турнира. Това са Динг Джунхуи и Стивън Магуайър. Рони О'Съливан също няма да участва.

"В Кюстендил има още 4- 5 състезатели на сравнително добро ниво. Клубът е собственост на Юлиян Петров. Трудно е, трябва човек да свикне, не  е като по телевизията, вкарваш топка след топка. Снукърът те учи на концентрация, търпение. Много джентълменска игра. Съперниците се поздравяват се при всеки добър удар. Признават си при фаул, дори  и съдията да не види. Трябва да уважаваш противника", заключи Лъчезар Гергов.