/ ThinkStock/Getty Images
РЗИ-Кюстендил се включва в кампанията по повод 31 май - Световния ден без тютюн, с цикъл обучения в детски и учебни заведения. В ОУ „Св.П.Хилендарски“-Кюстендил се провежда дискусия между учениците от пети до седми класове на тема „Отражението на тютюнопушенето върху човека“.

НПО с идея: и доброволци да контролират спазва ли се забраната за пушене в заведенията


На 31 май, от 10.00 часа в РЗИ ще се състои пресконференция с представители на местните средства за масова информация, в същия ден - от 11.30 до 13.30 часа в медицинския кабинет в ПМГ „Проф. Е.Иванов“ ще се проведе кампания с измерване на въглероден окис в издишания въздух на пушачи и анонимно изследване за носителство на ХИВ с експресни тестове.

30% от 15-годишните момичета у нас пушат редовно

Във връзка с кампанията по повод 31 май Министерството на здравеопазването организира съвместно със Сдружение Национална асоциация за профилактични прегледи с председател Д-р София Ангелова безплатни профилактични прегледи на пасивни и активни пушачи, които ще продължат до края на 2019г. под мотото „Спри сега за по-добро бъдеще утре“.

Датите за прегледите в Благоевград ще бъдат: 21 юни, 12 септември, 25 октомври, 29 ноември и 13 декември от 08.00 до 13.00 часа. Жителите на област Кюстендил могат да се запишат за прегледи на посочените дати на телефон - 073/ 58-20-96. 

Eлектронните цигари не са разрешение на проблема с тютюнопушенето

По традиция всяка година по инициатива на Световната здравна организация (СЗО) на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Събитието се провежда в страните от цял свят, като се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн, и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивата на неговото потребление.

За 2019 г. темата за Световния ден без тютюн, определена от СЗО е „Тютюн и здраве на белите дробове“. СЗО приканва държавите-членки да ускорят усилията за контрол на тютюна, което ще подпомогне за предпазване здравето на обществото от вредите, причинени от употребата на тютюн и за намаляване на белодробните заболявания.

Целта на кампанията, която СЗО поставя през 2019 г. е да се фокусира вниманието върху взаимодействията между употребата на тютюневи изделия и белодробните заболявания.
РЗИ- Кюстендил