/ ThinkStock/Getty Images
НПО с идея: и доброволци да контролират спазва ли се забраната за пушене в заведенията
99682
НПО с идея: и доброволци да контролират спазва ли се забраната за пушене в заведенията
  • НПО с идея: и доброволци да контролират спазва ли се забраната за пушене в заведенията
15-годишните момичета у нас са първи в Европа по употреба на цигарени изделия, съобщиха неправителствени организации в Международния ден без тютюнопушене.
Оказа се, че 30 на сто от тийнейджърите момичета и 21 процента от момчетата на 15 години са редовни пушачи, показват последните данни. От Сдружения „България без дим“ и от Коалиция за живот без тютюнев дим за пореден път предложиха електронните цигари също да бъдат забранени за употреба на закрити обществени места. За да се реализира това обаче трябва да се промени Законът за здравето. Сред другите предложения са зоните за пушачи по летищата също да бъдат закрити.

30% от 15-годишните момичета у нас пушат редовно

"Предложението на Министерството на здравеопазването е за спиране на обекти, свързани с хранене и развлечение. Нашето предложение е и други обекти, освен тези, които са свързани с хранене и развлечения, тоест ресторанти, заведения, и те да могат да бъдат затваряни, ако там хронично не се спазва забраната за тютюнопушене", каза председателят на неправителствената организация д-р Гергана Гешанова.

През август: Предлагат да се забрани пушенето в пристройките на заведения

От "Без тютюнев дим" предлагат и залегналото още през 2012 година в закона - на летищата да има обособени места за пушене, да отпадне. НПО -то иска още да има възможност да се налагат санкции, ако в заведението никой не пуши, но има установени угарки, пепелници, устройства, свързани с наргилетата.

Д-р Гешанова лансира и идеята да се даде право на инспекторите, които проверяват заведенията и контролират, да изискват документ за самоличност. "На този етап инспекторите, когато отидат, даже да видят, че някой пуши, нямат право да искат лична карта и да съставят акт. Непременно трябва да има и полицай, за да може той да я поиска", обясни д-р Гешанова.

Eлектронните цигари не са разрешение на проблема с тютюнопушенето

По думите ѝ е добро предложението на МЗ да се разширят органите, които ще контролират, тоест да бъдат не само инспектори от РЗИ, а да бъдат и инспектори от БАБХ, инспектори по труда, полицаи, представители на общините. "Нашето предложение е да се добавят и доброволци, които са преминали обучение и са получила разрешение за това, тоест гражданското общество да участва по някакъв начин в този контрол, каза д-р Гешанова.