цигари пушач цигара
цигари пушач цигара / ThinkStock/Getty Images
Българите сме първенци по разпространение на тютюнопушенето сред населението, като у нас то е с почти седем процентни пункта над средното за ЕС. По повод Международния ден без тютюнопушене, който се отбелязва на 15 ноември, здравното министерство изнася данни, като се позовава на изготвения от Европейската комисия „Здравен профил за България“ от миналата година.

През август: Предлагат да се забрани пушенето в пристройките на заведения

Поне 28% от възрастното население у нас, включително повече от един на всеки трима мъже, пушат ежедневно. Равнищата на тютюнопушене сред младежите са сходни: разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС, то е 21% и това ни отрежда второто място след Хърватия. При 15-годишните момичета 30% са редовни пушачи, което е най-високото равнище в ЕС.

Eлектронните цигари не са разрешение на проблема с тютюнопушенето

Според оценките на Световната банка цената, която плаща здравната система на дадена държава за последствията за здравето от употребата на тютюневи изделия е между 0.1% и 1.1% от брутния вътрешен продукт в различните страни.

Тютюнопушнето ежегодно причинява смъртта на над 7 милиона души по света, се казва в доклад на СЗО
Thinkstock/Getty Images

В България жените пушачи са повече от мъжете

Тютюнопушенето е една от водещите предотвратими причини за болести и смъртност сред населението. Данните в България показват, че 13.5% от всички болести и 12.4% от смъртните случаи възникват вследствие употребата на тютюневи изделия, отбелязват от здравното министерство. Оттам цитират изчисления, че в европейски мащаб всяка година приблизително 650 000 активни и пасивни пушачи умират преждевременно.

Министерството на здравеопазването определя „Спри сега за по-добро здраве утре” за мото на кампанията в Международния ден без тютюнопушене тази година.