хляб
хляб / Thinkstock/Getty Images
През 2016 г. настъпват промени в структурата на потреблението на домакинствата в област Кюстендил - намалява консумацията на хляб и тестени изделия с 3.1 кг (спрямо 2015 г.) и достига 106.5 кг средно на лице. Намалява и средното потребление на зеленчуци и плодове на лице през 2016 г. спрямо предходната година, съответно с 2 кг и с 100 грама. Известно намаление се наблюдава при консумацията на картофи - с 6.0 кг на годишна база.

Българинът яде повече плодове и зеленчуци, пие по-малко алкохол

Потреблението на прясно мляко нараства с 0.6 л, а на киселото мляко намалява с 2.8 кг спрямо 2015 година. През 2016 г. едно лице от домакинство в област Кюстендил е консумирало средно по 12.4 кг сирене годишно или с 1.2 кг по-малко спрямо предходната година.

Как да се храним здравословно

По-малка е консумацията на месо и месни произведения, съответно с 1 кг и 2.2 кг. Голямо увеличение се регистрира в консумацията на безалкохолни напитки - от 36.7 л средно на лице през 2015 г. достига до 42.0 л през 2016 година.