Празник на черешата
Празник на черешата / Влади Владимиров
Хиляди кюстендилци и гости на града опитват от вкусните кюстендилски череши и се снимат до красиво аранжираните щандове на читалищата от общината, на 10- то юбилейно издание на Празника на черешата в Кюстендил.
Жури, с председател проф. д- р Димитър Домозетов ще вземе решение кои са победителите в надпреварата за най- едър плод, най- красиво вешало и най- добре аранжиран щанд.

Празник на черешата
Влади Владимиров

Празник на черешата
Влади Владимиров

Сред гостите на празника бяха омбудсманът Мая Манолова , адрианополският епископ и игумен на Рилския манастир Евлогий, депутатите Кирил Калфин и Ивайло Константинов, областният управител Виктор Янев, Павел Журавльов- ръководител на Руския културно- информационен център, Н.Пр. Киряко Курета -посланик на Албания, проф. д- р Иван Пачев, председател на Селскостопанска академия- София. Гостите бяха посрещани от кметът Петър Паунов и председателят на ОС Михаела Крумова.

Празник на черешата
Влади Владимиров

Черешата е плодът, който дава облик на нашето овощарство и ще продължава да го дава години напред. Природо- климатичните  условия на Кюстендил и областта са уникални. Година като тази обаче,  не се помни от 100 г., да има такъв мраз, като на 7 януари до -30 градуса. Измръзнаха част от плодните пъпки на череша, праскова и др. Тя бедата не идва сама, на 22 април осъмнахме при -3, 6 градуса  и това не бе слана, а мраз, тогава цялата долина бе осветена от борбата на стопаните с мраза, но на 24- ти осъмнахме с -6 и нямахме спасение, на 25, се събудихме с -5 градуса. Но, това не сломява нашия дух. Напротив,  той ни укрепва да се борим. Институтът по земеделие е създаден на мъртвата точка на котловината и там се случват аномалиите и там можем да оценим даден сорт”, каза на откриването на Празника на черешата директорът на Института по земеделие проф. д- р Димитър Домозетов. Той представи и ключовите за региона сортове череши, от които можеха да опитат и гостите на откриването, като първият сорт, издържал най- добре и на студа бе- бинг.

Празник на черешата
Влади Владимиров

Празник на черешата
Влади Владимиров

Концертът за Празника на черешата е тази вечер, от 19, 30 ч. на пл. "Велбъжд", с участието на рок група Б.Т.Р.
Дарик- Кюстендил