ФК Велбъжд обедини общинските съветници и получи помощ
ФК Велбъжд обедини общинските съветници и получи помощ / Влади Владимиров

Финансова помощ от 88 028 лв. ще получи за сезон 2012/ 2013 ФК "Велбъжд". Докладната на кмета Петър Паунов, внесена като нова в дневния ред на Общинския съвет бе подкрепена от всички политически сили, с 31 гласа "За", без против и само един "Въздържал се".

Управителят на обединения ФК "Велбъжд" Андрей Радев бе посочил в молбата си минималните разходи, които ще бъдат направени от клуба, най- вече за участието на юношите старша възраст в Елитната група - U- 19. На тях ще има се наложи да пътуват до Варна, Бургас, Сливен, Стара Загора и да ползват нощувка при по- дългите пътувания. На месец, ФК "Велбъжд" ще получава по 7 335, 90 лв. Тези средства ще бъдат извън планираните в проекта за Бюджет 2012 за финансово подпомагане на спортните клубове, около 90 000 лв.

Съветникът Младен Ризов, който е и председател на комисията по спорт в ОС предложи да се гласува еднократна месечна помощ, а останалите средства да се обсъдят при приемането на бюджета, но това бе отхвърлено. Той призова да има толерантност и към другите спортни клубове.

 От името на групата на ГЕРБ, "За" приемането на докладната се обяви Милен Николов. " С подкрепата за спорта се инвестира в бъдещето", заяви Николов.

"Пристрастен съм към Цар Футбол, играл съм в юношеските групи на клуба, но действително, общината не трябва да бъде за едни майка, а за други мащеха", коментира Олег Смолички от БСП. Независимият му колега Кирил Станчев декларира конфликт на интереси, призова за подпомагане на ФК "Велбъжд" и не участва в гласуването.

Кметът Петър Паунов заяви, че община Кюстендил отделя за спорт, като процент най- много пари, в сравнение с другите общини в страната и припомни инвестициите и в спортната база. "Очаквам съглашателство между вас, да намерим най- правилното решение. Хубаво е работната комисия по Бюджет 2012 да заработи, защото от пари има нужда навсякъде", коментира кметът Паунов.