Два проекта за над 2,3 млн. лв. по програмата за ТГС със Сърбия ще се реализират в област Кюстендил
Два проекта за над 2,3 млн. лв. по програмата за ТГС със Сърбия ще се реализират в област Кюстендил / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройство Деница Николова и посланикът на Сърбия в България, Негово превъзходителство Владимир Чургус бяха в Дупница за откриването на фестивал на кулинарния туризъм, посветен на Деня на Европейското сътрудничество. Те се срещнаха и с кмета на община Дупница, инж. Методи Чимев.

Майсторство в готвенето и тънкости показа шеф Пеньо Иванов, а всички посетители можеха да дегустират безплатно от българските и сръбски специалитети приготвени на място. Беше подредена и фотографска изложба, а за доброто настроение се погрижи фолклорната група от с. Самораново.

Очаква се скоро да бъдат сключени първите договори за новите съвместни проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg-ИПП България - Сърбия 2014-2020 г., обяви в Дупница зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова. Общият бюджет на програмата за сътрудничество със Сърбия е над 66 млн. лв.

В рамките на първата покана за набиране на проектни предложения са одобрени 36 проекта за повече от над 36 млн. лв. Два от проектите за над 2,3 млн. лв. са спечелени в област Кюстендил.

„Този ден дава възможност чрез едно такова събитие да се популяризира програмата и възможността за кандидатстване. Не е необходимо да има граници, когато хората са близки и, когато не само изпълняват заедно проекти, но могат да бъдат и приятели, в хода на тяхното изпълнение", каза още зам.-министър Николова.