/ iStock/Getty Images
Осъдителна присъда за домоуправител и касиер на етажна собственост в гр. Кюстендил за присвояване на чужди парични средства.

Районна прокуратура – Кюстендил е постигнала осъдителна присъда по водено наказателно производство срещу Д.В. и А.М. за извършено от тях престъпление по чл. 206, ал. 1 от НК.

През 2007 г. бил сключен договор за наем между етажната собственост на жилищен блок на ул. „Г.С. Раковски“ в гр. Кюстендил и търговско дружество „К.Б.М.“ ЕАД за срок от десет години, при месечен наем 350 лева. Размерът на сумата периодично се актуализирал, като парите се превеждали по сметката на управителя и се използвали за разходи за етажната собственост.

През октомври 2013 г. за управител бил избран Д.В., от когато въпросните суми започнали да се превеждат по неговата сметка. Първоначално постъпила натрупаната в размер 3 603,26 лева по договора с „К.Б.М.“ ЕАД. Отделно от наема, всеки месец била събирана такса от живеещите в етажната собственост, чийто размер се определял в зависимост от броя на членовете в съответния апартамент и ползването на асансьор.

Касиерът на блока събирал месечните такси, плащал текущите сметки за електричество, чистачка, асансьор, чипове и други необходими консумативи за поддръжка на имота. При недостиг на пари за тези нужди, подсъдимият В. давал допълнителни средства от сумите, събрани от наема.

Впоследствие за касиер на етажната собственост била избрана подсъдимата А.М., която поела задълженията по събирането на таксите и плащането на сметките.

В хода на разследването на случая за присвояване на чужди парични средства, представляващи собственост на етажната собственост, Д.В. и А.М. са били привлечени към наказателна отговорност.

Било е установено, че докато изпълнявал задълженията на домоуправител подсъдимият Д.В. противозаконно присвоил сумата в размер на 7 898,54 лева, а подсъдимата А.М. - 861,73 лева, които владеела като касиер на блока.

Делото срещу двамата подсъдими е било разгледано в съда при условията на съкратено съдебно следствие. Д.В. и А.М. са били признати за виновни и им е било наложено наказание от по две години „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок.

Осъдителната присъда не е окончателна и подлежи на жалба и протест пред Окръжния съд в гр. Кюстендил.