Първата детска градина в Кюстендил е открита 1905 година
Първата детска градина в Кюстендил е открита 1905 година / Дарик Кюстендил, архив
Няма да се затварят детски градини през лятната ваканция в Кюстендил, те ще работят с нормалното си работно време.

“От години наред има позитивна традиция, да не се затварят детски градини през лятото, да няма принудителна ваканция. Да, децата през лятото са по- малко, в някои групи намаляват под минималния брой и не е икономически оправдано да има група с 5- 6 деца, затова се сформират сборни групи”, коментира Нели Петкова, директор на Дирекция “Образование, култура, спорт и младежки дейности”, към община Кюстендил.

Броят на местата в детските градини в Кюстендил е повече от броя на децата. Родителите могат да направят избор, къде да запишат децата си.

Детската градина е безплатна за децата родени след  01.01.2013 г., при условие, че и двамата родители живеят в град Кюстендил, и двамата имат трудови договори или документ от Бюро по труда за безработни. Процентът на децата, които посещават безплатно детска градина расте, каза Нели Петкова.

През лятото, детските градини  в Кюстендил приемат и деца от други градове, най- вече София, които са при баба и дядо през летните месеци, като за тях се плаща двойна такса по наредба, но техният брой не е толкова голям.
 
Дарик- Кюстендил