Кюстендил
Кюстендил
Атракционен влак с парен локомотив и вагон от царската композиция „Корона експрес” пътува по линията от София до Кюстендил.

Кюстендил



Ретро пътуването се организира по повод отбелязването на 110 години от пускането в експлоатация на жп линията Радомир-Земен-Кюстендил. Това е последно атракционно пътуване на парният локомотив за 2019 г., като част от влаковата композиция е включването на личния вагон-салон на цар Борис III от „Корона експрес” във влаковата композиция. По време на движението всички желаещи можеха да го разгледат, съпроводени от гид, който ги запознае с любопитни факти.
"Произведен е през 1938 година в Германия. Използва се от царското семейство до 1946 година и след експулсирането от страната, вагоните са дадени за ползване от следващото правителство- От Георги Димитров, след това от Васил Коларов, Червенков и Живков до 1975 година. От тогава вагоните са вече предоставени за такива атракционни пътувания. Най- напред е салона за пътуване през деня, следващите две кабини са личните кабини на Цар Борис, а след това са кабини за придружаващите го лица“, заяви гидът в царския вагон Юри Пейчев. 
 

Кюстендил

Кюстендил


Във въпросният вагон могат да се съберат от 8 до 10 души. Хората возещи се с влака останаха очаровани от пътуването с парния локомотив.
 „Прекрасно е, спомних си детските години. Заслужава си да има все повече такива атракционни влакове, за да могат хората да се почувстват добре и някой да се върнат към детството си. Този влак служи за една разтоварване след напрегната седмица и едно рядко изживяване“, каза един от пътниците във влака Илия Илиев. 
“ Бяхме изключително развълнувани. Продължавам да съм развълнувана. Просто това усещане да чуваш свирката на локомотива, да виждаш дима макар, че дима не е най- хубавото. Просто усещането в случая е по- различно. Просто наистина е една атракция“,обясни друг от пътниците Милена Илиева. 

Кюстендил

Кюстендил