/ ThinkStock/Getty Images
Окръжна прокуратура-Кюстендил е привела в изпълнение влязла в сила осъдителна присъда срещу мъж на 65 години, обвинен за извършено от него убийство, съобщиха от прокуратурата.

Окръжният съд в Кюстендил даде ход на дело за убийство, оставиха в ареста обвиняемия

Осъденият на десет години „лишаване от свобода“ за убийство на съпругата си и за нарушена заповед за защита от домашно насилие ще изтърпява наказанието при първоначален „строг“ режим.
 
Осъденият и пострадалата на 61 години били женени от дълги години, като през първите двадесет години бракът им протичал сравнително нормално - без сериозни разногласия и конфликти.

През 1998 г. той е заминал в САЩ, където започнал работа като шофьор на тежкотоварен автомобил. Голяма част от придобитите парични средства той изпращал на съпругата си - като я снабдил и с генерално пълномощно за представителство и извършване на правни действия. С тези доходи били изградени жилища за членовете на семейството в гр. София и две къщи в село Косово, община Трекляно.

В един момент, той бил информиран от по-голямата си дъщеря, че майка й нецелесъобразно изразходва получаваните от него средства. Поради тази причина мъжът започнал да прави преводи на двете си дъщери.
 
Оставиха в ареста мъжа, обвинен за убийството в Бараково

През февруари 2017 г., той окончателно се прибрал в България, като заживял заедно с жена си в новопостроеното им жилище в столицата. Подновеното им съвместно съжителство започнало проблематично.

Между двамата съпрузи непрекъснато възниквали пререкания и конфликти - най-вече във връзка с взаимни имуществени претенции. Той често проявявал агресия и многократно стигал до физическа саморазправа с жена си. Отправял й закани, че ще я убие.

Поради сложните вътрешносемейни отношения, жената заявила на съпруга си, че ще се разведе с него, на което той отново отговорил с вербално и физическо посегателство.

Пострадалата няколкократно напускала семейното жилище, но това не променило по никакъв начин поведението на мъжа й. Тя сезирала Софийския районен съд с искова молба по реда на Закона за защита от домашното насилие.

През март 2018 г., по водено гражданско дело, била издадена неподлежаща на обжалване Заповед за незабавна защита. С нея на осъдения било вменено задължение да се въздържа от домашно насилие по отношение на жената и да не доближава съпругата си на разстояние от 200 метра. Заповедта била връчена на него, чрез органите на полицията, на 27 март 2018 г.
 
Три дни по-късно, на 31 март 2018 г., жената. пристигнала в с.Косово. Тъй като забелязала автомобила на съпруга й, паркиран пред къщата им, тя отишла с багажа си във вилата в махала „Качаревци“, която стопанисвала от няколко години.

На свой ред, Н.Н., знаейки за предстоящото посещение на жена му, дошъл в селото ден по-рано. Когато разбрал за пристигането й, мъжът отишъл пред въпросния имот и застанал пред входната врата, изчаквайки появата на съпругата си. Жената излязла, последвала размяна на гневни реплики.
 
Ядосан от демонстрираното нежелание за комуникация от страна на жена си, осъденият започнал да я приближава с намерение за саморазправа. Уплашена, тя успяла да сигнализира за случилото се на телефон 112.

Убийство на възрастен мъж в Кюстендилско село (СНИМКИ)

Въпреки това мъжът заплашително продължил да скъсява дистанцията помежду им. В опит да се защити от посегателството върху себе си пострадалата грабнала от земята пластмасова тръба.

Използвайки огромното си физическо превъзходство, той я съборил по гръб на земята, изтръгнал тръбата от ръката й и започнал да я удря с нея по главата и лицето. От намиращото се в непосредствена близост помещение нападателят взел метална вила с четири шипа и дървена дръжка.

С нея започнал да нанася множество силни удари с тъпата метална част по главата на жената. Осъденият преустановил побоя, едва когато обляната в кръв негова съпруга престанала да дава признаци на живот.
 
11 години затвор за мъжа, убил жена си в треклянското село Косово

След това, той телефонирал на дъщеря си и я известил, че убил майка й. Отишъл при съседа си, на когото казал за стореното от него с думите „Край! Приключих я! Убих я“. От извършената съдебномедицинска експертиза се установява, че смъртта на жената се дължи на тежката черепно-мозъчна травма, довела до остри нарушения на дихателната и сърдечно-съдовата дейност с последващото им спиране.
 
Шестдесет и пет годишният мъж изтърпява наложеното му наказание в Затвора в Бобов дол