Д-р Първан Дангов: Няма новозаболели животни от син език, умрелите до момента са 260
Д-р Първан Дангов: Няма новозаболели животни от син език, умрелите до момента са 260 / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

260 животни, основно овце и по- малко говеда са умрели на територията на Кюстендилска област, следствие на заболяването "син език". Искам за успокоя- няма новозаболели животни, каза за Дарик директорът на Областна дирекция по безопасност на храните- Кюстендил д- р Първан Дангов. Актовете за изплащане на обезщетения на собствениците ще бъдат внесени днес в Агенцията по храните. На база на статистически данни от предходния месец, на глава овца се очакват между 120- 150 лв.
Болестта "син език" се появи на територията на Кюстендилска област през месец август, първо в Ново село, община Кюстендил. В последствие бяха локализирани около 60 огнища във всички общини, като най- засегната е община Невестино, където почти няма населено място без регистрирани болни животни, изключение прави само село Лиляч, каза в интервю за Дарик- Кюстендил д- р Дангов.
"Болестта е разпространена във всички области в страната. Проблем бе факта, че животните не бяха ваксинирани. Агенцията по храните планира кампания по ваксинация на незасегнатите животни през март- април 2015 година. Мерките, като пръскане с инсектициди на животновъдните обекти имаха 30% ефективност. Някои животни се повлияха добре и от лечението", коментира директорът на ОДБХ- Кюстендил.