Читалището в с. Сапарево празнува своя 90-годишен юбилей
Читалището в с. Сапарево празнува своя 90-годишен юбилей / Дарик радио,архив

На 1-ви ноември, в Деня на народните будители, читалището в с. Сапарево празнува своя 90-годишен юбилей от създаването си. Тържественото отбелязван на празника ще започне от 11:00 ч. и ще се състои в сградата на кметството в Сапарево.
Гости на тържеството ще бъдат кметът на община Сапарева баня Калин Гелев, представители на Общинска администрация и съветници от местния парламент.

Читалище "Народни будители - 1926" е основано на 1 ноември 1926 г. от Христо Наков. Първата изява на читалището е пиесата "Земята жадува" на Ото Легурски, която е посветена на делото на първите инженери в България и създатели на Сапаревската вада - Хаджи Иван и Петре Пугьов. През 1944 г. се създава и читалищната библиотека, която днес разполага с 11 676 тома литература. През годините женската и детската група към НЧ "Народни будители - 1926" участват в много международни, национални и общински фестивали. Групите са носители са на златни, сребърни и бронзови отличия. В своята многогодишна история читалището е олицетворение на живия дух на сапаревци, то е огнище на култура и патриотизъм, жива връзка на настоящето с миналото.