Кюстендил
Кюстендил / Влади Владимиров
Димитър Манолов: Иска ми се да кажа нещо хубаво на миньорите и енергетиците в Бобов дол, но не мога
Голям проблем в енергетиката и в работата на КЕВР, видя председателят на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Синдикатът провежда Конфедеративния си съвет в Кюстендил.

Кюстендил
Влади Владимиров
 

"Часовникът цъка всяка секунда и отброява края на времето, в което може да се възразява срещу референтния документ на ЕК, който може да остави страната без ток. Проблемът не е само български, а на 8 държави - Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България, Гърция и Италия", алармира той.
 
"Европейската комисия по един странен начин, на границата на криминалното поведение, предяви изисквания за вредни емисии, които никой в света не е изпълнил, което значи затваряне на големите горивни инсталации във всички държави. Ако в България става дума за 40% от производството на електроенергия, то в Полша става дума за 80%. Това значи цялата тази част от Европа да остане без ток. Драмата е страшна. Ние намерихме документи, които показват, че ЕЕК е нарушила закона и нашата държава трябва да се намеси по- енергично, тази възможност да бъде отхвърлена, има още малко време. По същество, под заплахата да затворят са 4- те ТЕЦ-а  в басейна "Марица Изток", плюс мините там", коментира още Димитър Манолов.
 
Лидерът на синдикат "Подкрепа" отчете проблем в поведението на КЕВР, която според него "саботира дейността на водоснабдителните предприятия в България и на част от енергетичните".
 
Димитър Манолов заяви, че темата "Модерното робство" не е негова. Според него не, толкова са наложителни законодателни промени, а е нужно увеличаване броя на инспекторите, които работят в Инспекцията по труда.
 
"Мисля, че в момента там има 300 инспектори, които отговарят за 300 000 работещи предприятия. На един инспектор се падат 1000 предприятия и това прави задачата неизпълнима", коментира Манолов.
 
Той е поискал на среща с групата на ГЕРБ в Парламента и повече възможности за контрол от страна на синдикатите.
 
На въпрос на Дарик какво се случва с въгледобива и ТЕЦ-ла в Бобов дол Манолов, отговори: "Иска ми се да мога да кажа нещо хубаво, но не го намирам. За съжаление целия подземен въгледобив и няколко ключови ТЕЦ- а попаднаха на неподходящо място и с тях се случват неподходящи неща".

Кюстендил
Влади Владимиров

Лидерът на КТ "Подкрепа" е имал среща и с кмета на община Кюстендил Петър Паунов.
 
"Имахме приятелски разговор, познаваме се от 100 г. Да го кажа така - малко поплакахме за България", заключи Манолов.
Дарик- Кюстендил