/ netinfo
Против увеличаването на минималната работна заплата и за отпадането на класа за прослужено време, се обяви изпълнителният директор на “Торготерм”-Кюстендил, Бойко Недялков. Той настоява за нов подход при формирането на работната заплата, при който хората да бъдат мотивирани да работят, качествено.
 
“Проблемът не е в това, че ние смятаме, че заплатите на работниците не трябва да се вдигат. Точно обратното, няма работодател, който да иска да демотивира хората си. Аз не мога да си позволя това. Ние сме против начина, по който, административно расте заплатата.

КНСБ скочи срещу намаляване на обезщетението за първите три дни болнични

При нарастване на минималната работна заплата фиксираш едно минимално ниво, ще стане над 500 лв. и си длъжен да го плащаш, независимо дали работника е работил или не. Добавя се и класа за прослужено време и заплата става 600 лв. Така не се прави.

Ние затова всички отидохме на минимална работна заплата и даваме добавки, а те зависят от производството, от качеството на производството, от това да не отсъстват. Вие си мислите, че работниците са света вода, а ние сме лошите. Не се случва така”, коментира в интервю за Дарик Бойко Недялков. “Торготерм” е една от най-големите фирми в община Кюстендил.

Според Недялков, с увеличаването на минималната работна заплата, работодателят се лишава от възможността да стимулираш работещите работници, защото намаляват средствата за добавки.
Той отчете добрите постижения на държавата в борбата със сивата икономика, но нейният дял все още е висок, около 30%.

Бизнесът иска оставката на социалния министър

“Ние сме против класовете изобщо. В момента, в който технологиите се менят и човек трябва да се учи, за да расте, да даваш класове за стоене на едно място не е добър ход. Ние казваме, нека се премахнат класовете, ние ще добавим тази сума към заплатата и от тук нататък, той няма да се включва автоматично.

В ЕС се говори да не дискриминираме хората. Защо да го правим и по възраст? Защо младият работник да не получава заплата като възрастния, за една и съща работа. Нормален работодател не може да демотивира хората си. Демотивираш ли хората си, ти си загубен”, каза още изпълнителният директор на “Торготерм” и член на ръководството на Асоциацията на индустриалния капитал в България, Бойко Недялков.
 
Дарик- Кюстендил