Благотворителна изложба за набиране на средства за спасяване на църквата „Св. Спас
Благотворителна изложба за набиране на средства за спасяване на църквата „Св. Спас / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Благотворителна изложба за набиране на средства за спасяване на църквата „Св. Спас" в с. Червен брег откри Георги Чараклиев. Изложбата показва българските църкви и манастири. Това е третата изложба на Георги Чараклиев, но първа с благотворителна цел, в която той показва фотографии на светите места, много от тях обаче са разрушени и се нуждаят от спешна реставрация.

Благотворителна изложба за набиране на средства за спасяване на църквата Св. Спас"
netinfo

 

Една от църквите е тази в дупнишкото с. Червен брег. Кампанията за набиране на средства започна преди около година, но все още не са събрани пари дори за спешни реставрационни дейности. Предстои подобна изложба Георги Чараклиев да открие и във Варна, и освен за популяризиране на светите места, целта е да бъдат събрани още средства за черквата Св. Спас. В момента там тече аварийна спасителна консервация на стенописите, тъй като последните дъждове се отразяват пагубно върху тях. Чараклиев изрази надежда, че това лято спасителните дейности ще могат да започнат. Георги Чараклиев е автор на сайта svetimesta.com и председател на фондация „Свята България", която е създадена да допълва или изземва функциите на институциите, отговорни за съхраняването на културно-историческото ни наследство.

Благотворителна изложба за набиране на средства за спасяване на църквата Св. Спас"
netinfo

 

На откриването на изложбата пяха момичетата от школата по народно пеене „Граовски гласове" към НЧ „Христо Ботев" Дупница, с ръководител Венцислава Петрова. Фотографиите може да видите в двора на Джамията в Дупница до 23 май, a фотосите се продават с благотворителна цел.