Ангел Джонев: Сърбите са освободили от свободата населението на босилеградско
Ангел Джонев: Сърбите са освободили от свободата населението на босилеградско / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив

"Погромът в Босилеградско 15-16 май 1917 г.", е най- новата книга на историкът от РИМ- Кюстендил Ангел Джонев. Тя разказва за годините на Първата световна война, когато една паравоенна формация, ръководена от поручик Коста Печанац убива над 35 жители на босилеградския край и над 370 домакинства губят имуществото си. Близо век по- късно, това е първото изследване за този исторически факт.
"Босилеградско не за първи път попада пред сръбския гняв. Това се случва и през Сръбско- българската война, Междусъюзническата война и през 1917 г., за която разказвам. Направено е голямо мародерство, което не трябва да се случва повече. Въпреки че, в настоящето този край се затрива- по стопански и икономически причини. Сръбската държава се явява под формата на освободител, ако четем учебниците на съседите. Това е откровена фалшификация, действията им показват, че са от категорията на разбойниците и мародерите. На паметниците пише- убит от злодейски ръце или от сръбски разбойници. Това е гледната точка на населението в селата Горна и Долна Любата", коментира пред Дарик Ангел Джонев.
Авторът на книгата е извървял целия път на насилието. "Краят е изключително беден, нуждае се от подкрепа и инвестиции. Безработицата е покъртителна, единствено работят общинските структури. Страхът не е напускал района. "Освободителите" са освободили от свободата населението на босилеградско", заключи Джонев.