/ iStock/Getty Images
Поставените ваксини срещу коронавирус от началото на имунизационната кампания до този момент в област Кюстендил, са 985, като всички са от ваксината "Pfizer/BioNTech", съобщиха от Областния кризисен щаб.

Поставените втори дози са 301, а общо имунизираните са 684 души. От тях 508 са здравни работници, като 301 са обхванати с двата приема, а 207 - с един прием. В социалните домове и Центровете за настаняване от семеен тип в областта са ваксинирани 176 души с един прием. Очаква се до края на седмицата с имунизация да бъдат обхванати всички социални заведения.

Всяка втора проба за COVID-19 от Кюстендил е с британския щам (ВИДЕО)

В края на седмицата се очаква да започне ваксинирането на педагогическият персонал в Кюстендил и Дупница, с ваксината на "Астра Зенека", от която има наличност от 500 дози, казаха още от щаба. Вчера са получени и 195 флакона, предназначени за представителите в изборните секции.

От Областния кризисен щаб посочиха още, че заболяваемостта от коронавирус в Кюстендил за изминалите две седмици е 408 на 100 хил. души. Общо диагностицираните с инфекцията са 557 лица.

От тях на домашно лечение са 445, под карантина са 506 лица. Най-голям брой заболели лица има в община Кюстендил - 374 на домашно лечение и 79 хоспитализирани.

25 нови случая на COVID-19 в Кюстендилско, почина жена

От РЗИ за седмица пък са направили 40 проверки, във връзка с последните решения относно затягането на противоепидемичните мерки, при които са констатирани две нарушения.

В областта няма бум на заболели учители и ученици. Четири са учениците с положителни проби, 77 са контактните. От педагогическия персонал има 11 положителни случаи и трима контактни, от непедагогически персонал - двама положителни и двама контактни.

По данни на болницата в града от 30 декември 2020 г. до 17 януари, от пробите, изпращани към Националната референтна лаборатория, има осем идентифицирани като "британския щам" на заболяването.