Властите не могат да си обяснят рязкото покачване на случаите в последните дни
Бум на коронавируса в Кюстендил. Здравният министър проф. Костадин Ангелов вчера беше в града и заяви, че ситуацията е притеснителна.

Властите не могат да си обяснят рязкото покачване на случаите в последните дни, предава NOVA. Според проф. Ангелов, скокът може да се дължи на заразяване на цели семейства и родове.

Министър Ангелов обясни кога се налагат нови мерки против епидемията (ВИДЕО)

Най-вероятно заразата в Кюстендил тръгна заради контакти по битов път. Тъй като се касае за въздушно-капкова инфекция, скоростта на заразяване е много голяма. Това става предимно в цели родове, семейства и работната среда на хората. Такива са и впечатленията от постъпващите пациенти”, обясни директорът на МБАЛ-Кюстендил д-р Александър Величков.

Той посочи, че не се наблюдават разлики при протичането на болестта сега. „Имаме и среднотежко и тежко болни, интубирани и смъртност. Но не е по-различно, отколкото досега”, добави д-р Величков.

75-те пациенти, настанени в болницата, директорът ѝ съобщи, че са се натрупали за около седмица. „Ще разширяваме базата с леглата, защото не можем да откажем прием на болни. Това е единствената болница в града”, добави д-р Величков.
nova.bg