2 дни отбелязват 111 години от Илиндено-Преображенското въстание в Дупница
2 дни отбелязват 111 години от Илиндено-Преображенското въстание в Дупница / netinfo

Честване по повод 111 години от Илиндено-Преображенското въстание и в памет на Методи Димов (1938-2004 год), който е почетен гражданин на Дупница организират община Дупница и Историческият музей в града със съдействието на Македонския научен институт, Сдружение "Бело море" и Владимир Каперски. Честването ще бъде в два дни - 18 и 19 юли.
На 18-и от 17 часа във фоайето на община Дупница ще бъде официалното представяне на гостуващата изложба - "МАКЕДОНИЯ - СПОМЕНИ ОТ БЕЛОТО МОРЕ". На следващият ден -19 юли в 19 часа ще бъдат поднесени цветя на паметните плочи на Никола Малешевски и Методи Димов. От 20 часа на 19 юли на парк "Рила" ще бъде показана гостуващата изложба на Държавна агенция "Архиви" и Институт за исторически изследвания при БАН - "1903 г. - ИЛИНДЕН, ПРЕОБРАЖЕНИЕ, КРЪСТОВДЕН", както и откъси от книгите на Методи Димов - "ГАБЕРО" и "ЗАВЕТЪТ НА ИЛИНДЕН. ДОНЕ.", в изпълнение на актьора от ОбДТ "Невена Коканова" - Иван Иванов.
От 21 часа е премиерата на "В ОГЪНЯ НА БОРБАТА И ЛЮБОВТА", филм за революционера Кръстьо Асенов, племеник на Хаджи Димитър. Публиката ще може да се срещне с автора и режисьора на филма Владимир Каперски.
Кръстьо Асенов среща любовта в Дупница и се жени за дупничанката Ана Малашевска, дъщеря на Никола Малашевски. Асенов е убит от един от своите. Филма проследява не само живота му като революционер, но неговата любов с Ана.