Звезден дъжд ще ни вали от тази вечер
Звезден дъжд ще ни вали от тази вечер / netinfo

“Метеорен дъжд” е поредното природно явление, което ще наблюдават този уикенд младите астрономи от Обсерватория “Хелиос” Хасково. Падащите звезди те ще заснемат по време на 4- дневен лагер на язовир “Тракиец”.

По 100-120 падащи звезди на час ще могат да се видят само в нощното небе. Явлението в България се повтаря всяка година, но най- ясно се вижда в средата на август, когато орбитата на Земята преминава през потока "Персей". Той е наречен така заради малките частици персеиди, които се движат около слънцето.

Според астрономите е имало години, в които зрелището е било толкова ярко, че е било наричано "метеорен дъжд", защото са се виждали от 500 до 5 000 падащи тела на час.

Метеорите са частици, които са останали от разрушаването на комети, астероиди или от изграждането на слънчевата система и по тях учените изучават историята и миналото на системата. За да получат някакви резултати не само ги броят, но определят от къде идват, през къде преминават, с каква скорост се движат, какъв цвят са и колко са ярки.

Снимките, които любителите астрономи от Хасково ще подготвят през следващите 4 дни ще бъдат включени в традиционна годишна експозиция на школата по астрономия.