Златни накити за над 50 000 лева задържаха на Капитан Андреево
Златни накити за над 50 000 лева задържаха на Капитан Андреево / Агенция Митници

Близо килограм контрабандни златни накити на стойност 55 687 лева задържаха митничарите  на пункта Капитан Андреево при 6 отделни случая през последните дни.

В 5 от случаите, при личен преглед на три жени и двама мъже, влизащи в страната от Турция, митничарите открили в бельото им общо 661,45 грама златни накити. Двамата мъже, български граждани, пристигнали на пункта пешком. При проверката митничарите открили общо пет пакета, обвити в тиксо, с изделия от жълт метал, укрити в долното бельо на 31-годишния Й.А. и 22-годишния Я.О. - и двамата от Пловдив. Трите жени, две от които български гражданки и една румънка, също използвали бельото си - гащи и сутиен, за укритие на контрабандно пренасяните златни накити.

Направената експертиза е установила, че и при петте случая бижутата- пръстени, гривни, обици и колиета, са от 14-каратово злато, а общата им стойност е 39 687 лева.

Шестият от случаите на пресечена контрабанда на ювелирни изделия от злато е разкрит при проверка на „Мерцедес" Е220. От жабката и подлакътника на задната седалка са извадени гривни и колиета с общо тегло 265 грама, на стойност близо 16 000 лева. Накитите се оказали собственост на пътуващата в автомобила 40-годишна жена, която заявила, че ги е закупила от Турция за подаръци по повод предстоящата сватба на сина и.

Откритите контрабандни златни бижута са задържани и ще бъдат отнети в полза на държавата. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.