"Защитени светове", село Райново
"Защитени светове", село Райново / Дарик радио, Хасково, Архив
За пети път в село Райново кино под звездите „Защитени светове“
97061
За пети път в село Райново кино под звездите „Защитени светове“
  • За пети път в село Райново кино под звездите „Защитени светове“

Фондация "Пловдив 2019"
netinfo

Петото издание на Фестивала на алтернативното кино „Защитени светове“ в димитровградското село Райново предстои на 3 и 4 май тази година там, съобщават от местното читалище „Марица-2008“. Фестивалът дава поле за изява на автори на некомерсиално филмово изкуство в областите на природозащитата и за първи път-  културното наследство. И в момента продължава набирането на ленти, като срокът е до края на месеца.  

До момента са получени над 30 филма и заявки за участие от няколко кино клуба, сред които тези в Русе, Шумен, Велико Търново, както и от студенти. За първи път ще бъдат представени и анимационни филми. Също за първи път тази година в програмата на фестивала е включено още едно направление – „Културно наследство“, в което ще се представят читалища с филми, които показват различни празници, възстановка на обичаи, ритуални практики, фолклорни концерти и др.

Валери Добрев
Дарик радио, Хасково

Селекционна комисия с председател Валери Добрев- учредител на феста и негов доайен, вече е класифицирала повечето от изпратените филми. Те ще бъдат оценявани от жури, чийто председател е  режисьорът на филма „Хайка за вълци“ проф. Станимир Трифонов, а в състава са фотографът Славян Костов от Хасково и доц. д-р Деян Георгиев от Катедра „Екология и аква култури“ на Тракийския университет.

500 лв. е размерът на голямата награда от фестивала „Защитени светове“. Ще бъдат връчени две първи места в двете направление от по 400 лв., две втори по 300 лв. и две трети по 200 лв. Предвидени са също награди за дебют, за операторски майсторство и за режисура.

И този път програмата включва кино под звездите в двора на читалището, където ще бъдат прожектирани 7-те отличени филма. Участвалите в надпреварата ленти ще бъдат предоставени на детски градини, училища, еко организации, читалища и други заинтересовани от темата, съобщи председателят на читалището Митко Желязков. Чуйте го в приложения файл.

Фестивалът е утвърдено събитие от календара на Национална федерация за алтернативно кино със седалище и адрес на управление град Русе и председател инж. Владимир Илиев.

Тази година той е част от програмата „Пловдив европейска столица на културата“ и с проект читалище „Марица-2008“ с. Райново спечели финансиране от Общинска фондация „Пловдив 2019“.

Фондация "Пловдив 2019"
netinfo