Увеличават се опитите за нелегално преминаване през Капитан Андреево
Увеличават се опитите за нелегално преминаване през Капитан Андреево / netinfo

107 души са задържани на Капитан Андреево при опит нелегално да преминат границата само от началото на август. Разкрити са при влизане от Турция в нашата страна. За сравнение през август миналата година задържаните нелегални имигранти са само 31. Опитите за незаконно преминаване през България от Турция към Западна Европа значително се увеличават особено в летния сезон, когато гастарбайтерите пътуват изключително интензивно, коментира диреторът на Гранична полиция главен комисар Красимир Петров. По данни на Гранична полиция за година трафикът през пункта се е увеличил с 39%. На Капитан Андреево главен комисар Красимир Петров участва в заседание на Междуведомствения съвет по въпросите на граничния контрол, председатерствано от министър Николай Василев.

По- рано министър Всилев инспектира пункта и се срещна с валията на Одрин Нусрет Мироглу. Кога ще стратира ремонтът на турския пункт Капъкуле, с който ще бъде съобразено началото и на финансираната от Световната банка мащабна реконстукция на Капитан Андреево все още не е ясно. Българските обекти на пункта изписват грешно турската валута, констатира при огледа министърът на държавната администрация.

100 000 лева за събаряне на вишка, която вече е излишна на българския пункт предстои да бъдат отпуснати, съобщи Николай Василев. Средствата за ремонт на санитарните помещения, озеленияване, почистване и табели вече са осигурени. Системата за обслужване чрез единен фиш на Капитан Андреево ще бъде въведена до края на тази година. Ще бъдат изградени 42 кабинки и 55 бариери на пункта.

Днес министър Василев предостави на хасковския областен управител Райна Йовеча по 32 знамена на България и Европейския съюз.