"Търсим възможности и алтернативи за увеличаване на броя на леглата за лечение на COVID-19 в лечебните заведения в област Хасково".

Бум на новозаразените в Хасковско

Това съобщи на брифинг след спешно оперативно заседание на Областния кризисен щаб по темата, инициирано от областната администрация и Регионалната здравна инспекция, зам.-директорът на инспекцията д-р Станимира Тананова.

От наличните в момента в региона 243 легла плюс 28 в интензивните отделения, резервът е 7-8 процента, а при интензивните - още по-малък, поясни Тананова. Персоналът пък е на края на силите си, добави тя. В същото време по данни на РЗИ за последните две седмици ръстът на новозаразените с коронавирус е 28 %.

"От най-голямата болница в областта - МБАЛ-Хасково, където има 13 свободни легла, увериха, че могат да разкрият 30 нови легла, но проблемът е липсата на медицински специалисти", каза зам.-областният управител Виолета Желева. Тя призова за привличане на доброволци от висшите медицински училища и особено студенти от горните курсове.

COVID в Хасковско: Бум на случаите и засилени проверки

"До ден - два болниците с COVID-19 отделения в областта трябва да представят своите разчети за по-голям капацитет", посочи Тананова. По нейни думи пада възрастовата граница и на хоспитализираните, и при случаите с фатален край.

Директорът на епидемиологичния отдел в РЗИ д-р Снежана Иванова отбеляза, че скочилият 2,5 пъти интерес към ваксинирането при въвеждането на зелените сертификати сега отново е спаднал.
БТА