Търговци в храма показва в Димитровград Владимир Запрянов
Търговци в храма показва в Димитровград Владимир Запрянов / netinfo

Изложба  живопис на Владимир Запрянов с мотото „Търговци в храма” ще бъде открита от 17.30 ч. днес в Зала 2 на димитровградската галерия „Петко Чурчулиев”.  Експозицията е гостувала в галерия „Модулор”- Хасково както и в столичната галерия „Европа” през 2015 г. В димитровградската ще остане до 20 март. Лайтмотивът й е „подмяната” - на ценности, на история, на идеи и мечти, замяната на един вид робство с друг и драматичната битка между дух и материя в глобалния комерсиален свят, коментират от галерия „Петко Чурчулиев”. И уточняват, че това са посланията и поредната провокация на Владимир Запрянов в неговата нова изложба.

„Търговците в храма днес, като метафора, са навсякъде около нас. Постоянно дебнат, за да ни разколебаят и проникнат в „светая светих” на човешката ни същност. Те са навсякъде - във  видимото и невидимото. Обладали са храма на духа. Окупирали са истината и лъжата. Обожават амвона на властта. Манипулират  чрез битието. Алчността, беззаконието и гордостта са разменна монета за ефимерна слава, а греховните плодове на егото и плътта непрекъснато ни отклоняват от пътя към себе си.

Когато грубият интерес  разпъне на кръст принципа, търговецът влиза в храма. Той  винаги ни предлага нещо, което изглежда привлекателно за плътта, но то има духовна цена, много по-висока от предложената. Всеки сам решава дали може и струва  ли си да я плати”, казва авторът Владимир Запрянов.

Любопитна подробност е, че за атмосферата при откриване на изложбата ще се погрижат младите музиканти от „Група за класически рок” в Димитровград.