Три бели щъркела и 3 чухъла изпратени в Спасителен център
Три бели щъркела и 3 чухъла изпратени в Спасителен център / netinfo
Три млади бели щъркела са били изпратени за лечение в Спасителен център в Стара Загора,след оказана първа помощ от експерти на регионалната екоинспекция. Една от птиците не е могла да бъде спасена.

Две от бедстващите птици са със сериозни наранявания вследствие на оплитане в материали донесени от възрастните птици в гнездата.Единият от тях ще остане постоянен пациент на центъра за лечение и възстановяване, тъй като се е наложило ампутиране на раненият крайник.

Най-вероятно птицата ще се използва за размножаване на вида на закрито след достигането й на полова зрялост. След като бъде излекуван другият бял щъркел ще бъде върнат обратно в природата.

В спасителния център в град Стара Загора от средата на месец юли до сега са изпратени за доотглеждане още три екземпляра от вида чухъл. Две от най- малките сови са намерени от служители на зоокъта в парк „Кенана” и предадени на експерти от регионалната екоинспекция. Третата млада птица е намерена от граждани в близост до пощата в град Хасково.

През август пациенти на центъра в Стара Загора стават една домашна кукумявка и обикновен мишелов, също открити в зоокът „Кенана” в областния град. Предстои пускането им в природата.