Съветниците на Димитровград приеха проекта за жп надлез и ново кръгово
Съветниците на Димитровград приеха проекта за жп надлез и ново кръгово / netinfo
Съветниците на Димитровград приеха проекта за жп надлез и ново кръгово
57984
Съветниците на Димитровград приеха проекта за жп надлез и ново кръгово
  • Съветниците на Димитровград приеха проекта за жп надлез и ново кръгово

След продължило час и половина обсъждане общинският съвет в Димитровград прие проекта за новия жп надлез на бул. "Трети март" в града и изграждане на ново кръгово около водната кула, което налага и нова транспортна схема в този участък. 17 от съветниците гласува "за", 13 се обявиха "против". Проектът бе презентиран в детайли от авторите му арх. Никифорова и инж. Станишева, на които е възложен от НКЖИ. Според тях предимствата му са новото кръгово, новият надлез, новата пешеходна връзка- подлез и красивото транспортно съоръжение около водната кула. Няма да има друг такъв град в България и благородно завиждам на хората, които ще го ползват, каза инж. Станишева, която представи и защитава комуникационното решение, което понесе и най-много критики от съветници.

Опасенията са, че превръщането на част от бул. "Благоев" в еднопосочен и липсата на кръгово в участъка пред новата автогара ще затруднят движението и достъпа до обектите по булеварда. По думите на инж. Станишева проектът има и своит недостатъци, един от който е еднопосочното движение, а другият, че посоката запад-изток не е с предимство в кръга край кулата. В защитата на представения вариант се включи и архитектът на община Димитровград Томи Томов, а кметът Иво Димов в емоционален изблик се обърна към председателя със: "Стефане, опомни се!". Той благодари на работилите по проекта и увери, че са изпълнини всички поставени от общината условия- запазване на водната кула и пешеходен път. Реално работата ще започне вероятно от март догодина и ще коства около 5-6 млн. лв. от ОП "Транспорт". Не бива да си позволяваме лукса да изпуснем тази сума, коментира кметът Димов.

Съветниците гласуваха пътният инженер Илия Запрянов от Димитровград да получи правото на изказване. Той определи проекта, като "много лош и с много тежести" и изложи своите аргументи в тази посока. Ние ще подприщим цялото кръстовище горе, категоричен бе той.

След поредица въпроси представеният проект бе приет. По-късно очаквайте звукова картина от дебата в залата.