ВСС се зае със съдия Елена Тодорова
ВСС се зае със съдия Елена Тодорова / Дарик радио Хасково /архив/
Състав на Административен съд Хасково реши, че колежката им от Районен съд Свиленград Елена Тодорова няма право да ползва общинско жилище. Бившият председател на съда в граничния град бе извадена от общинското жилище, което ползваше. Апартаментът и бе даден преди няколко години с решение на общинския съвет в Свиленград.

Съдия Кремена Грозева приема, че са отпаднали условия за настаняване във ведомствено жилище на Елена Тодорова , като настанена в качеството й на Административен ръководител на районния съд.

За случая Дарик радио съобщи подробно.

Елена Тодорова обаче вече не е шеф на съда и ХАС казва, че има промяна в условията и че не трябва да ползва общинско жилище. Както вече съобщихме преди няколко месеца, Елена Тодорова вземаше заплата над 2000 лв., а ползваше общински апартамент на символичен наем от около 70 лв., което скандализира обществото.  

На последното заседание, защитата на Тодорова поиска от съда да се произнесе в нейна полза. ХАС обаче като първа инстанция отхвърля жалбата на редовата съдийка Елена Тодорова. Нещо повече, магистратите не присъждат и разноските, които е направила тя за делото.

Адвокатът на Тодорова е поискала да й се изплати възнаграждение от 800 лв., но и това няма да се случи, според магистратите. Елена Тодорова, която губи делото на първа инстанция, има право да обжалва пред Върховния административен съд. Потърсихме я за коментар, но Тодорова затвори веднага телефона.

Бившият председател на Районен съд Свиленград Елена Тодорова бе наказана от Висшия съдебен съвет заради забавяне на дела. Срещу нея върви и второ дисциплинарно дело във ВСС, което бе образувано от настоящия председател на Районен съд Свиленград Живка Петрова. Според наши източници, то обаче буксува, защото Елена Тодорова продължава да е в болнични.