ВСС се зае със съдия Елена Тодорова
ВСС се зае със съдия Елена Тодорова / Дарик радио Хасково /архив/
Редовият съдия от Свиленград Елена Тодорова и бивш шеф на съда в граничния град, е подала няколко болнични листа и така за няколко месеца е задържала гледането на второто дисциплинарно производство срещу нея, научи Дарик.

Болничните листове са били обжалвани пред ТЕЛК Ямбол от председателя на Районен съд Свиленград Живка Петрова, потвърди самата тя пред наш репортер.  Оказва се, че медицинските бележки за отсъствието на Елена Тодорова са издадени от Медицински център в Ямбол.

На 14 септември 1998 г. Елена Тодорова е била назначена за съдия по вписванията в Районен съд – Ямбол. След това е работила и в РС Елхово, който попада в съдебния окръг на Ямбол. Дали ваденето на болнични точно там е случайно или не, едва ли ще стане ясно някога.

Съдът в Хасково изхвърли съдийка от дома й

Болничните листове вече са подадени в НОИ и председателят на съда Живка Петрова обясни, че няма да ги обжалва пред НЕЛК, защото „те са изиграли своята роля”.

В момента съдия Елена Тодорова вече е на работа и се очаква даване ход на дисциплинарката срещу нея на 23 януари.

Преди време, магистратката бе наказана от съдийската колегия на Висшия съдебен съвет с 9 гласа „за“ и един „против“. Тя бе понижена в ранг  за 1 година. Дисциплинарният състав по производството срещу съдия Тодорова бе установил системно неспазване на сроковете, предвидени в процесуалните закони, неизпълнение на други служебни задължения, както и продължително бездействие по 3 граждански дела, довело до неоправданото им забавяне.