Солена глоба за хитър кафеджия
Солена глоба за хитър кафеджия / netinfo
С 40 стола повече от декларираното е работило през лятото хасковско кафене.

Драстичното нарушение е констатирано от инспектори на Националната агенция по приходите и ще бъде санкционирано заради опита по този начин да спестят данъци.

Недобросъвестния предприемач ще трябва да плати двойния размер на патента, който дължи за всяко от изнесените места за клиенти, не описани в данъчната декларация.

В рамките на същата проврека са наложени актове за административни нарушуения на 4 ресторанта, както и обекти от хотелиерския бизнес, където е работено в нарушение на Закона за здравословен и безопасен труд и Кодекса на труда.

Проверката е преминала през общо 13 обекта на територията на Хасково и Димитровград, а през тази седмица се очаква да излязат данните и от акцията по заведенията, в които се предлагат хазартни забавления.

Паралелно с това инспектори от Агенцията за приходите и Областната инспекция по труда провериха частен шивашки цех в Хасково. Констатирано е, че там се работи в условия на риск – в мазе, без климатик при висока температура в работните помещения.

Установени са и нарушения на Наредба №4 за регистриране и отчитане на приходите от продажби, а именно не се съхраняват лентите от касовите апарати.

Шивашкият цех е временно затворен до подобряване условията на труд, по законовите нарушения ще бъдат наложени и парични санкции.