С тържествена сесия връчват на Кръстьо Кръстев отличието за почетен гражданин на Димитровград
С тържествена сесия връчват на Кръстьо Кръстев отличието за почетен гражданин на Димитровград / Darik News, архив

Най-новият почетен гражданин на Димитровград- поетът Кръстьо Кръстев ще получи отличието си на тържествена сесия на общинския съвет днес. Заседанието е обявено за 16 ч. в зала „Гросето”. По традиция, наложена в последните няколко години, там гостите от чуждестранните делегации ще поднесат поздравленията си за рождения ден на града.

 

Поетът Кръстьо Кръстев бе избран за 45-я почетен гражданин на Димитровград с решение на местния парламент от края на май тази година. В началото на месец май той получи и специалната награда за стихосбирка. Тя бе учредена тази година и Кръстьо Кръстев стана първият й носител за издадената миналата година книга "Ехо от любов".

 

 

Кръстьо Кръстев е роден на 18 октомври 1935 г. в с. Длъгнево, Димитровградска община. Завършил е ТИХ “Асен Златаров” – Димитровград. Работил е в Химическия комбинат и местни печатни издания. Бил е секретар на КДК – Димитровград. Член на Съюза на българските писатели. Носител на Орден “Кирил и Методий” ІІІ степен и на първия “Златен пегас” в Димитровград. Печата свои стихове в централния и местен печат. Първата му книга със стихове “Викай ме по име” е издадена през 1976 г. Считан е за доайен сред поетите и писателите в Димитровград. Редактор и рецензент е на много от книгите, които издават по-младите му събратя по перо в общината. Уважително го наричат Бате Кръстьо.