Розово Хасково срещу тормоза с поредица инициативи
Розово Хасково срещу тормоза с поредица инициативи / Darik News, архив

Международния ден за борба срещу тормоза с поредица от събития ще отбележат Община Хасково и Местната комисия за борба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните. Каним и вас да се присъедините към инициативата и на 24 февруари да облечете розова дреха, като по този начин ще заявите своята позиция срещу тормоза и ще подкрепите правото на всеки човек на свободен избор, посочват организаторите.

От 14 часа днес, в зала „Хасково“,  местната комисия организира среща-дискусия, посветена на тормоза в интернет със специалистите от системата на образованието в община Хасково.  Гост ще е журналистът Емилия Антова с премиера за Хасково на  документалния филм „Непростимо“, чийто сценарист е. Тя ще представи и гледната точка на екипа, създал филма по проблема „Насилие в интернет“.

Поредица от инициативи, посветени на темата, стартират от днес в ПГТ „Александър Паскалев“, където ще бъде подреден информационен кът в главния коридор на училището с плакати, изготвени от учениците. Днес и утре ученици от 11 клас, членове на ученическия съвет, ще разкажат на по-малките от 8, 9 и 10 клас за Деня на розовата фланелка със специално изготвена презентация по темата за тормоза в училище.

На 24 февруари в ПМГ „Акад. Б. Петканчин“  организират "Розов турнир", в който ще вземат участие сборни отбори от 8 и 9 клас, като момчетата ще играят футбол, а момичета- волейбол. Учениците от 5 и 7 клас подготвят табло с колаж "Тормозът спира тук", както и собствени стихотворения по темата. Същият ден от Ученическия съвет по време на голямото междучасие ще раздават розови стикери във формата на тениски и ще приканват учениците да оставят своите послания срещу тормоза на специално приготвени за целта табла.

Пак на 24 февруари, от 12.30 часа, на пл. Общински, пред сградата на общинската администрация в Хасково деца от партньорските училища ще участват в инициатива тип флашмоб и ще отправят послание.

Партньори на община Хасково и комисията за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в инициативата са децата и преподавателите от ОУ “Любен Каравелов“, с.Узунджово, ОУ “Христо Ботев“, с. Динево, ОУ “Христо Ботев“, с. Долно Големанци, ПМГ „Акад. Боян Петканчин “, СОУ „Васил Левски“, ОУ “Любен Каравелов“, ПГТ „Александър Паскалев“ и СОУ „Св. Паисий Хилендарски“ от Хасково. Всички те ще носят розова фланелка с надпис „Ден срещу тормоза“ и ще подарят такава на всеки желаещ.

 

Денят на розовата фланелка е спонтанно събитие, възникнало по идея на две момчета, които подкрепят свой съученик – жертва на училищен тормоз. Това се случва в канадската провинция Нова Скотия през 2007 г. При откриването на учебната година през септември един деветокласник е облечен в розова блуза, което дава повод на група по-големи ученици да му се подиграват и тормозят, като дори го разплакват. На следващия ден Дейвид Шепърд и Травис Прайс от същото училище решават да купят и разпространят сред съучениците си 50 розови тениски в подкрепа на тормозения техен съученик. През 2008 г. премиерът на Британска Колумбия Гордън Кембъл обявява 27 февруари за ден срещу тормоза в училище. От тогава много ученици отбелязват този ден, като обличат розови дрехи, на които пише „Тормозът спира тук“ и „Ден на розовата фланелка“. През месец февруари, обичайно в последната сряда, младите хора обличат розови дрехи, в знак на съпричастност и с послание срещу тормоза.