Рекорден брой питания към кмета записаха димитровградските съветници
Рекорден брой питания към кмета записаха димитровградските съветници / DarikNews

Близо час продължиха днес питанията на общинските съветници към кмета на община Димитровград Иво Димов, които според правилника за работа на местния парламент са в началото на всяка от сесията. Защо се бави комисията по обследване на наводнените райони в общината, сформирана на една от последните сесии и какви мерки предприема администрацията срещу нашествието от комари бяха въпросите, поставени от Диян Георгиев. Дали мазетата на хората в Димитровград ще продължат да се наводняват и при следващи по-силни валежи, се поинтересува доайенът Данчо Данев, който обяви, че т. нар. Воден проект, който вече приключва, е сбъркан.

Защо ремонтирани изцяло с общински средства обекти, като новата шахматна площадка до детската градина "Радост" и сградата на ОДЗ № 5 в с. Горски извор се откриват в рамките на предизборната кампания, попита Тодор Тодоров, като бе категоричен, че това не е морално и почтено. Кметът Иво Димов му опонира, че политическа партия не е откривала въпросните обекти, а кметът на общината и на с. Горски извор.

Сашо Спасов постави въпрос за крупните инвеститори, които се очаква да направят логистичен транспортен център край Димитровград. Преговорите продължават, а подписването на договор с консорциума се очаква в началото на октомври. В момента тече регистрация на фирмата, която ще изгражда обекта, уточни кметът Иво Димов.

 

На въпрос от Калина Монева кога ще бъде отворен за преминаване подлезът на жп гарата, затворен през юли, кметът Димов обяви, че това ще стане в края на месец септември. Отлага се и плануваното за 26 септември отриване на Кризисния център за жертви на домашно насилие, изграден по проект в бившата Марбас болница. Това съобщи кметът Иво Димов в отговор на питане от Антония Филева.

 

Защо няма обявен конкурс за директор на ОДЗ № 5, което включва детските заведения в селата Ябълково, Добрич и Горски извор, а такива са обявени за ОДЗ "Д-р Теню Стоилов" в Меричлери, ОДЗ №3 и ОДЗ "Лилия", попита Таня Делчева. Кметът Иво Димов отговори, че след 5 октомври конкурс ще има и за ОДЗ № 5.

 

Финалът на днешните питания постави Иван Гочев, който се поинтересува дали се изпълнява решението на съветниците първите 15 минути престой в Синята зона на Димитровград да бъдат безплатни. Служителите в предприятието, което обслужва паркингите, не били запознати с промяната и продължавали да таксуват минутите, разказа Гочев, който предприел проверка по случая. Решението се изпълнява, категоричен бе кметът Иво Димов.