Разформироваха елитната рота HELBROC
Разформироваха елитната рота HELBROC / netinfo

6-месечното дежурството на контингента от Българската армия, включен в Многонационалната бойна група на Европейския съюз HELBROC, приключи вчера, съобщиха от пресслужбата на поделение 52 740 в Хасково. Дежурството е протекло спокойно.

Механизираната рота, която вече е разформирована, бе в състав от 120 военнослужещи от 31-ви Механизиран батальон - Хасково, от състава на Втора механизирана бригада - Стара Загора, от Сухопътните войски. Командир на ротата бе капитан Румен Везев.

Рота HELBROC беше сформирана през първото полугодие на 2013 г. Подготовката й се проведе в периода май - август 2013 г. в района на батальона и премина през три етапа: предварителна, сборове по специалности и непосредствена подготовка.

 

Това е четвъртото дежурство на бойна група HELBROC BG, предишните три са били през второто полугодие на 2007 г., през първото полугодие на 2009 г. и през второто полугодие на 2011 година. Предишните три роти също са били сформирани от военнослужещи от 31-ви Механизиран батальон - Хасково, от състава на Втора механизирана бригада - Стара Загора.