5 квартала в Хасково без вода заради авария
5 квартала в Хасково без вода заради авария / DarikNews.bg, Архив
отмениха водния режим в хасково
93847
отмениха водния режим в хасково
  • отмениха водния режим в хасково
Част от резултатите от изследванията на питейна вода от гр. Хасково, извършени в БАН  за радионулиди: уран 234 и уран 238, олово 210, дъщерни продукти на радон и торий са получени в здравното министерство, информират от пресцентъра му. До дни се очакват допълнително резултатите за радий и полоний. Данните са изпратени в Националния център по радиобиология и радиационна защита (НЦРРЗ) за изчисляване на здравно значимия показател - обща индикативна доза.
 
Получени са и резултатите на НЦРРЗ от анализи на подземна вода, подавана от водовземните съоръжения на помпени станции 1 и 2 и при по-голямата част от кладенците те показват  стойности на естествен уран в рамките на нормата за подземни води. Това ще даде възможност да се включат в употреба 6 кладенеца, в които е установено, че стойностите на естествен уран са в рамките на нормата, с което ще се преустанови режимното водоподаване в Хасково, информират от пресцентъра на здравното министерство.
 
Окончателната оценка за пригодността на водата за питейни нужди в града ще бъде направена в началото на другата седмица, след получаване на данните за изчислените от НЦРРЗ стойности на обща индикативна доза, уточняват от здравното министерство.

Алфа активността остава висока. По думите на началника на РЗИ Хасково д-р Соня Димитрова тя е от 1 до 2, което е с близо 30 пъти над нормата. По данни на шефа на ВиК Хасково Тодор Марков в момента в 30 000 – я резервоар има 11 000 кубика вода. Според областния управител Станислав Дечев през следващата седмица се очакват още данни за качествата на водата и е възможно да отпадне и забраната за нейното пиене.
От прокуратурата съобщиха, че срокът на разследването за урана във водата на областния град ще бъде удължено с два месеца. Това се налагало, защото не е готова една експертиза. До момента са разпитани над 20 свидетели.