Приключва Седмицата за превенция на детската пътна безопасност в Хасково
Приключва Седмицата за превенция на детската пътна безопасност в Хасково / Дарик радио / архив/

Приключва Седмицата за превенция на детската пътна безопасност днес, съобщават от полицията в Хасково. От ведомството обаче уточняват, че преди старта на новата учебна година ще бъдат реализиран комплекс от превантивни мерки, за да се повиши сигурността на учениците и да се обезпечи общественият ред в районите на учебните заведения.

Според информацията конкретните дейности са обсъдени на срещи с Регионалното управление на образованието и местната власт, и с директорите на учебните заведения. Взети са мерки за подобряване на координацията между институциите и създаване на организация за бърза реакция при проблемни или рискови ситуации.

 

Преди старта на новата учебна година, а и след това полицията ще извършва системни проверки относно забраната за продажба на алкохол и тютюневи изделия на деца и присъствието на малолетни и непълнолетни в питейните и увеселителни заведения.

 

Мерки за пътната безопасност на учениците ще бъдат взети по време на  традиционната превантивна акция под наслов „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”, която се провежда в периода 1 септември -31 октомври. Още на първия учебен ден полицейското присъствие в районите на училищата ще бъда заселено. Направени са графици, чрез които ще се осигури дежурство на полицейски сили в пиковите часове, когато децата отиват или се връщат от училище. Полицаите ще подпомагат безопасно движение и пресичане на децата и техните придружители.   По улиците с интензивно движение в училищните райони и извън тях ще следят водачите да спазват стриктно ограниченията на скоростта и предимството на пешеходците на сигнализираните пешеходни пътеки и ще контролират правилното пресичане и от страна на пешеходците, информират от пресслужбата на ОД на МВР Хасково.